Så hanterar du problematiska beteenden


Att vara hundägare är både kul och utvecklande men är fullt av utmaningar. Den lilla gulliga valpen kan i värsta fall växa upp till ett litet vilset monster. I de allra flesta fall går det att rätta till jobbiga beteenden med lite förståelse och tålamod!

Medfödda instinkter hos hundraser som ställer till problem

Kanske har du redan funderat noga över vilken ras du gillar bäst. Ofta är det utseendet som är avgörande. Storleken och pälsen har ofta också betydelse. Förutom detta är det jätteviktigt att tänka på vilka medfödda instinkter rasen har. Alla hundar har förstås gemensamma beteenden, men vissa raser har under långa tider avlats för någon särskild önskvärd egenskap som påverkar deras instinkter på olika sätt. Att välja en utpräglad jakthund eller brukshund med stor arbetslust fungerar dåligt om det är en sällskapshund du förväntar dig. Får din hund inte tillräckligt utlopp för sina speciella behov är risken stor att den inte riktigt fungerar. Den kan protestera med stressbeteenden, rymma så fort tillfälle ges, skälla och vakta eller vara aggressiv och bitig. Här är bästa tipset: Välj en hundras vars egenskaper du känner till och som passar dig.

De 3 vanligaste hundbeteenden som är jobbiga

Även om du har lagt omsorg på att hitta en hund med rätt temperament utefter ras så kan din nya familjemedlem ändå skapa irritation genom olika beteenden. Det som ofta är lättast att få ordning på är:

  • Bitande och nafsande
  • Skällande i tid och otid
  • Drag i kopplet

Ta hjälp av ett proffs – gå med i en social aktivitet

Vissar väljer att på egen hand träna hunden med hjälp av klickerträning och andra populära tekniker, men roligast är såklart att träna i grupp med andra hundägare tillsammans med en erfaren instruktör! Detta är en gruppaktivitet som du enkelt hittar i Sverige såväl som hos hundtränare i Danmark för de som bor och jobbar i Helsingör och Köpenhamn. Så gör hundträningen till en social aktivitet både för dig och hunden. En bra hundtränare ger dig verktyg och vägledning. 

Fördelar med att träna med ett proffs:

  • Det är hälsosamt med rutiner för dig och din hund
  • Du undviker risken att träna in fel slags beteenden
  • Du blir social och träffar andra hundägare som du kan dela glädje och kunskap med

En busig rackare som du kan hundträna med

Få bukt med bitande och bus

Alla hundvalpar nafsar och bits, de gnager på allt spännande de hittar. De förstår inte alls varför somligt är förbjudet, även om innebär direkt livsfara, exempelvis ifall man biter på en elkabel! Det kan uppstå en del problem redan på valpstadiet om ägaren inte tydligt visar vad som gäller och då är det bra att använda valpens eget språk, den kan inte svenska ännu. Ifall den nafsar på dig och biter  för hårt - pip till så som valpens syskon gjorde tidigare och Blir den för intensiv i sin lek, gör som en vuxen hund, vänd bort huvudet och nonchalera den. Beröm när den lugnar ner sig.

En hundvalp gör så mycket den kan för att förstå tvåbeningarnas märkliga värld. Hjälp den med det så har du en bra grund att stå på och kan se fram emot fortsatt utveckling tillsammans med din hund när den växer upp till en vuxen hund.

Träna bort överdrivet vaktande

Hundar som är understimulerade kan utveckla allvarliga felbeteenden som ett stressymptom. De kan skälla oavbrutet när de lämnas ensamma eller hör någon gå utanför lägenheten. De kan vakta och visa aggressivitet inför främlingar eller andra hundar. Den här typen av beteendestörning kan bli mycket besvärlig men i stort sett alla kan du komma tillrätta med om du kontaktar ett hundproffs för råd och stöd. Det kan bli en tuff läxa, inte enbart för hunden utan kanske även för dig själv. För ofta beror den här typen av felbeteende på att du inte riktigt fått kommunikationen med din hund att fungera fullt ut. Det blir lätt en ond cirkel när något börjar gå snett. Hunden skäller, du fyar, hunden förstår inte utan skäller mer, du blir irriterad och arg och hunden stressar upp sig ännu mer. Som tur är kan en sådan cirkel nästan alltid brytas om du tar hjälp av en hundtränare.

Alla hundar kan tränas att inte dra i kopplet

Många hundar drar i kopplet, de vill så gärna fram till den där intressanta doftfläcken där framme och de går alltid fortare än du om de får chansen. Är det en liten hund är det på sin höjd lite irriterande att hålla emot och rycka tillbaka, men är det en stor och stark hund kan promenaderna bli en mardröm. Så här behöver det inte alls vara, det bästa är förstås att börja med den lilla valpen så den lär sig att gå i koppel på ett bra sätt, men även om du har en vuxen hund som blivit proffs på att dra och dra hårt så finns det lösningar. Gå gärna på en hundkurs eller boka in en van hundtränare så får du lära dig knepen som behövs för att din hund ska förstå och börja uppföra sig bättre. Som med allt annat gäller att det inte är svårt, man behöver bara veta hur det går till.

Var en tydlig ledare – det mår du och hunden bra av

Hunden är ett flockdjur och alla flockdjur behöver en tydlig ledare. För hunden som bor med människor är det människan, matte eller husse som måste vara ledaren för att det ska fungera med kommunikationen. Med tiden kan en hund lära sig förstå olika kommandoord och gester, men det krävs inlärning av dem och innan ni kommer dit behövs en annan kommunikation med tydligt kroppsspråk och mycket beröm. Visa hunden vad du menar och vill, när den visar att den börjar förstå och kanske gör på rätt sätt ska den ha massor med beröm förstås. En hund vill inget hellre än vara till lags så du måste ge den chansen att förstå vad det är du egentligen vill att den ska göra.



Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel